Jak bezpečně platit kartou během dovolené

10.06.2010 08:51

Čeští turisté už méně na dovolenou vozí hotovost a zvykli si na svých cestách více používat platební kartu.

Podle bankovních statistik loni v zahraničí kartami provedli transakce v obchodech a bankomatech ve výši 31 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 7 %. Oproti hotovosti jsou totiž platební karty mnohem bezpečnější variantou, díky které jejich majitelé nemusí s sebou převážet větší částky a mít tak obavy, že na dovolené zůstanou zcela bez peněz. I při používání karet v zahraničí je na místě opatrnost před nástrahami podvodníků, podobně jako při zacházení s kartami v Česku.

I když bezpečnost platebních karet dosahuje v dnešní době vysoké úrovně, vynalézavost podvodníků, kteří se karty snaží zneužít, je ale často o krok napřed. Nejčastějšími způsoby zneužívání karet je odpozorování PIN a krádeže karty až po tzv. skimming. Pachatelé při něm využívají různé metody ke snímání magnetických proužků karet k výrobě padělků a odpozorování PIN prostřednictvím kamer instalovaných v blízkosti bankomatů.

Počet kriminálních činů v souvislosti s platebními kartami není v Česku masovým jevem, přesto jich dlouhodobě přibývá. Podle policejních statistik došlo za loňský rok ke 8 113 případům neoprávněného držení platební karty v celkové škodě zhruba 50 milionů korun. Meziročně se tak počet krádeží a podvodů s kartami zvýšil zhruba o 3 % při přibližně stejné škodě. Počet zneužitých karet však neroste jen v Česku, ale i v zahraničí.

„Z oblíbených turistických cílů by si měl klient dávat pozor v Turecku, Řecku a především ve Španělsku, kde v poslední době zaznamenávají vyšší počet případů zneužívání platebních karet, než je obvyklé v ostatních evropských zemích. V mimoevropských destinacích by měl být každý majitel karty výjimečně ostražitý zejména v Jižní Africe a Austrálii,“ řekl Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB.

Platební karty představují užitečného pomocníka při cestách do zahraničí. Nicméně každý, kdo v cizině platí kartou nebo vybírá z bankomatu, by měl respektovat některé bezpečnostní zásady. ČSOB proto přináší základní desatero rad, na co by si turista během dovolené měl dávat pozor při používání platební karty a jakých chyb se vyvarovat:

  1. Nenechávejte platební kartu nikdy bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu.

 

  1. Platební kartu je vhodné ukládat ve vnitřních kapsách blízko těla, v pouzdrech, apod. Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz. Pravidelně kontrolujte, zda kartu máte.

 

  1. Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut nebo mopedů. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.

 

  1. Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo recepčního v hotelu, aby vám s kartou zmizel z dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě.

 

  1. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když neproběhnou. Pokud tedy z terminálu nevyjede žádné potvrzení, může to být znamením, že jde o podezřelou transakci.

 

  1. Vždy je třeba zkontrolovat, zda karta, kterou vám vrátil obchodník nebo personál hotelu či restaurace, je doopravdy vaše. Uschovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a ihned po návratu z dovolené je srovnejte s údaji na bankovním výpise.

 

  1. Při výběru z bankomatu si nejprve prohlédněte otvor, do kterého vkládáte kartu. Pokud vypadá nestandardně, zvolte raději jiný bankomat. Vybírejte vždy sami, při zadávání PIN kódu do bankomatu si zakryjte druhou rukou klávesnici a řiďte se výhradně pokyny na obrazovce. Nikdy neuschovávejte opsaný PIN kód společně s platební kartou.

 

  1. Kartu používejte nejlépe v bankomatech uvnitř nebo v malé blízkosti od bankovních poboček. Tyto bankomaty často hlídají kamery, které mohou zaznamenat, kdyby někdo k přístroji připevnil čtecí zařízení.

 

  1. Pokud by bankomat vaši kartu zadržel a nevysvětlil to informací na lístečku nebo na obrazovce, od bankomatu neodcházejte a spojte se s bankou nebo případně i s policií. Stejný postup platí, pokud z bankomatu nevyjely bankovky, protože v něm může být instalováno zařízení, které peníze zadržuje.

 

  1. V případě ztráty nebo krádeže, oznamte událost okamžitě bankovnímu operátorovi na bezplatné infolince a kartu ihned zablokujte. Pokud vaši kartu někdo zneužije, můžete případně ještě před odjezdem na dovolenou zmenšit ztráty nastavením maximálního denního limitu pro provedení bankovních transakcí. Vhodné je i zřízení pojištění proti ztrátě karty.
Zpět